Właściwe żywienie pacjenta stanowi integralną część procesu jego leczenia. Dietetyka kliniczna jest nauka o żywieniu człowieka chorego dynamicznie rozwijającą się w ostatnim czasie. Prowadzenie żywienia klinicznego wymaga często kompleksowej i aktualnej wiedzy.
To stosunkowo szeroka dziedzina dietetyki, która zajmuje się kilkoma istotnymi obszarami związanymi z jedzeniem. Ustala zasady żywienia jednostek zdrowych oraz chorych. Ocenia stan odżywienia. Analizuje oraz koryguje dotychczasową dietę. Osobom chorym pomaga wybrać odpowiednie pokarmy do stosowanych środków farmakologicznych.
Może też przeciwdziałać chorobom, które są ściśle połączone ze złą dietą. Dietetyka kliniczna zajmuje się także kontrolą jakości artykułów spożywczych.
Dietetyk kliniczny zajmuje się dodatkowo edukacją pokarmową i promuje odpowiednie odżywianie wolne od wysoko przetworzonych artykułów. Dietetyka kliniczna to ponadto psychologia żywienia. Dobra dieta powiązana jest z kondycją emocjonalną także ma na nią wielki wpływ. Odpowiednia dieta ma olbrzymi wpływ na nasze nastawienie, szczęście oraz sprawność.